Noord Hollands Graskaas

on

Iedere lente krijgen we weer een heerlijk kadootje van de blije koeien,
graskaas!

Na een winter in de stal te hebben doorgebracht, staan de koeien te trappelen om weer vrij en blij naar buiten te mogen. Zodra de deur opengaat, rennen, huppelen en springen de koeien naar de wei. Het ziet er uit als een vreugdedans. In de wei doen de koeien zich te goed aan vers gras. En na een winter hooi en bix kauwen, kun je je voorstellen hoe blij die koe wordt van dat verse gras! Het verse gras heeft de melk van de koeien een mildere smaak.

Graskaas is de kaas die gemaakt wordt van de koeien die voor het eerst weer buiten hebben gegeten.

Mild en romig van smaak.

Graskaas moet minimaal 4 weken rijpen, dus vanaf de week dat de koeien naar buiten mogen is het nog even geduld hebben. Uiteraard melden wij het wanneer de ‘primeur’ weer in de winkel te koop is. De graskaas uit onze Noord-Hollandse puur selectie was een grote favoriet bij de kaasliefhebbers.

De primeur datum voor graskaas in 2018 zullen wij dan ook wanneer hij bekend is hier melden.

Graskaas is het lekkerst als hij niet te koud is. Je proeft dan een romige kaas die toch al een heerlijke smaak heeft. Heerlijk op de boterham, lekker bij een biertje of lekker proseccootje,

Graskaas is een kaas die iedereen lekker vind en natuurlijk mag je hem komen proeven in onze kaaswinkel!

Helaas zijn er kaasverkopers die in maart of april al beweren graskaas te verkopen, dit wordt gekscherend ook wel graskaas genoemd om alle bovengenoemde voorwaarden. Graskaas heeft ieder jaar een primeur datum, dat is dus ongeveer 5 weken nadat de koeien voor het eerst naar buiten zijn gelaten. Op onze website gaan we natuurlijk aftellen zodra de datum bekend is.