Tynjetaler Boeren gatenkaas

on

Het Nederlandse ambachtelijke antwoord op de Emmentaler. Een bijzondere kaas van Friese bodem, de Tynjetaler wordt gemaakt in het plaatsje Tynje door kaasboerderij de Gelder. De kaasboerderij is een familiebedrijf dat in 1962 is gestart/  In 2011 werd deze mooie gatenkaas zelfs een van de finalisten van ‘De smaak van NL’.  De kaas is romig en heeft een zoetje, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen.

Om de kwaliteit en uitmuntende smaak van deze kaas te kunnen behouden, streven ze op boerderij de Gelder elke dag weer naar het hoogst haalbare. Een koe produceert alleen genoeg melk wanneer ze goed in haar vel zit en daarom werken ze er hard aan om de koeien in de spreekwoordelijke watten te leggen; schone ruime stallen, frisse buitenlucht en goede voeding. De 220 koeien zijn de sterren van de boerderij, alleen wanneer een koe blij is geeft ze de lekkerste melk!

De kaas wordt geproduceerd van de ongepasteuriseerde melk van eigen koeien en deze mag je niet eten als je zwanger bent.

Wijn/bier advies: De jong gerijpte Tynjetaler heeft een licht pittige nasmaak en hierdoor past deze perfect bij een Rose wijn.

De Tynjetaler is verkrijgbaar in onze kaaswinkel ‘Lecker’ en wordt ook vaak gevraagd ter vervanging van de Emmentaler in een verse kaasfondue.