Exclusieve wijnen voor de Feestdagen

on

Van Natalie Feijen van Winecare kregen wij een klein assortiment bubbels en wijnen, ter introductie en speciaal voor de Feestdagen.  Natalie zoekt naar bijzondere wijnen en voor Lecker heeft ze een mooie selectie gemaakt:

HEDGEROW 2016,  Nutbourne Vineyards, West-Sussex, Engeland:

Wit, semi-droog

Een semi droge wijn gemaakt van Bacchus en Huxelrebe druiven. De wijn heeft goede diepte en hints van zwarte haag bessen en Engelse borders vol met kruiden. De druiven worden zo laat mogelijk geoogst in de herfst voor het beste resultaat.

Aanrader: Perfect te combineren met wat pittige kazen.

HIBERNAL 2017, TURNAU, NOORD POLEN:

Wit, half-droog

De naam Hibernal is niet toevallig en associëert met de winterslaap. Deze variëteit overwintert niet alleen om zich effectief te beschermen tegen  vorst. Het heeft ook het zeldzame vermogen en de kracht om de aroma’s te behouden die in de druif worden gevormd, waardoor de wijn een unieke en rijke fruitige kruiden toon heeft. De geuren zorgen voor zwarte bessen bladeren, passievrucht en brandnetel. De smaak van delicate zoetheid balanceert met langdansende zuren op het gehemelte. Hibernal van Winery Turnau is een volle, maar heldere wijn, die van 2017 is-in tegenstelling tot voorgaande jaren-een semi-droge wijn.

Aanrader: aperitief, wit vlees, vis, kaas, worstjes, eend

JOHANNITER 2017 TURNAU, NOORD POLEN:

Wit, half-zoet

De edele Riesling-stam speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van deze variëteit. Dankzij dit mengsel krijgt de wijn een geur die gepaard gaat met verse appels, zacht spelend met de geur van rijpe kruisbes toebehorend aan Johanniter. De smaak van de frisheid van groen fruit breekt de aangename perzik zoetheid, en het geheel wordt bekroond met edele zuren, die het toelaat om de frisheid en lichtheid te behouden.

Aanrader: aperitief, wit vlees, salades, desserts, blauwe en oude kaas

IJSWIJN 2017, TURNAU, NOORD POLEN:

Wit, zoet

IJswijn van Turnau Winery werd gemaakt onder zeer ongebruikelijke omstandigheden en tijd. Om deze unieke zoete drank te maken, moesten zij wachten tot het begin van het  jaar, wanneer de temperatuur op de wijngaard daalde naar de vereiste-7 graden Celsius. Om 4 uur sóchtends hebben 20 mensen  meer dan 3000 kg bevroren Johanniter druiven verzameld. Met precizie worden de druiven geknepen om een kleine hoeveelheid zeer zoete en essentiële sap te verkrijgen die onderworpen wordt aan fermentatie. Het resultaat van dit ingewikkelde proces is een zoete wijn met een heerlijke, sappige zuurtegraad. Het wordt gedomineerd door aroma’s van vers gesneden hooi en honing. In de mond is het overvloedig en sappig, vol met accenten van rijpe appels. Interessant is, ondanks het feit dat de druiven zijn al dit jaar geoogst, 2017 wordt beschouwd als vintage.

Aanrader: gans en konijn taarten, eend met zoete appels, kaas, desserts

NOBLE HARVEST 2018, TURNAU POLEN:

Wit, zoet

Het proces van het maken van wijn uit druiven die worden aangetast door edele rotting is moeilijk en onzeker. De wijngaard moet zeer specifieke microklimatologische omstandigheden hebben waardoor de druiven bedekt zijn met een verscheidenheid aan schimmel Botrytis cinerea. Botrytis absorbeert water uit clusters, wat de concentratie van zoetheid en de unieke smaken en aroma’s verhoogt. Deze zoete wijn uit de Turnau wijngaard heette “noble harvest”. In deze wijn vinden we aroma’s van wilde bloemen die verweven zijn met oranje fruitigheid. De hoge zoetheid van de wijn wordt in evenwicht gebracht door de accenten van sappige grapefruit. De “noble harvest” wijn is gemaakt van Solaris druiven. De wijn werd gebotteld in flessen met een capaciteit van 0,375 liter.

Aanrader: taarten, blauwe schimmelkaas, harde rijpe kaas, desserts

TINWOOD BRUT, West Sussex Engeland:

Wit, droog

50% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier. Citrus en meloen fruit met een aanhoudende honing en brioche finish.

Tinwood Brut, de eerste Engelse mousserende wijn van Tinwood, is licht goud van kleur met een heerlijke mousse en een fijne stroom bubbels. Aroma’s van citrus meloen fruit met hints van toast en honing. Vers fruit smaken verder in de mond met diepte en verfijning toegevoegd door de Pinots. De dominantie van de Chardonnay druif brengt finesse, samen met fruit frisheid en geroosterde noten.

De twee Pinot ‘s voegen diepte en karakter toe. Een fraai uitgebalanceerde sparkling wine.

Aanrader: Het hele jaar door heerlijk met hoofdgerechten en kazen.

TINWOOD ROSÉ West Sussex Engeland:

Rosé, droog

60% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, 20% Chardonnay. Een prachtige zalm kleur met rood bosfruit smaken en een gladde en gemakkelijke afdronk. Tinwood rosé heeft een overvloed aan bubbels en een prachtig romige mousse. De chardonnay dominantie brengt frisheid en finesse, terwijl de Pinots een hint zijn naar de klassieke rode vruchten waarvoor Engeland zo om geprezen wordt. Een framboos en rode bessen neus met hints van aardbeien en room leiden tot een heerlijk fruit gedreven smaakpalet.

Aanrader:  Serveer als verfrissend aperitief of combineer met gerookte zalm gerechten of verse Engelse aardbeien. Bij uitstek geschikt voor een romantisch Intermezzo of wanneer u geniet van een glorieuze avond. Mooi te combineren met bijvoorbeeld Delice de Bourgogne

Rieten cadeau mand Tinwood:

  • Wicker Hampers, originele rieten mand
  • Tinwood Champagne naar keuze
  • 2 Tinwood Champagne glazen
  • 1 Tinwood geurkaars
  • 1 Tinwood flesstopper

 

Foto’s: Timo Visser