Emmentaler Suisse

on

Zwitserse Emmentaler (Emmentaler Suisse), is een populaire kaas onder de kaasliefhebbers. Niet alleen een smaakmaker voor een kaasfondue, ook als ‘gewone’ kaas op brood of op een mooie (dessert)plank is deze Zwitserse gatenkaas een delicatesse!

Waarom Emmentaler? De makers van de Emmentaler geven het antwoord:

Met het gegeven wat er allemaal in een Emmentaler A.O.P gaat, is het een wonder dat er nog ruimte is voor de gaten…

Authentieke Emmentaler, de herkomst betekent alles. De enige melk die in Emmentaler AOP wordt gebruikt, is verse ongepasteuriseerde melk uit de regio zelf; het is tenslotte de melk die onze kaas zijn kenmerkende geurige smaak geeft. Melk van melkkoeien die hebben geweid op niets anders dan vers gras en hooi, met andere woorden volledig natuurlijk. Kuilvoer staat nooit op het menu. Bovendien zijn we  gepassioneerden zorgen wij ervoor dat onze koeien voldoende tijd krijgen om zich buiten in alle ruimte vrij te kunnen bewegen.

lecker kaaswinkel bussumTraditie

Meer dan 800 jaar ervaring
De bekendste van alle kazen ontleent zijn naam aan de Emmevallei (Duits: Emmental) in het kanton Bern. Het maken van Emmentaler in de Emme-vallei is terug te voeren tot de 12e eeuw. In veel vroegere tijden werd het alleen in de zomer geproduceerd, in kleine hoeveelheden op alpenweiden, net genoeg voor de boeren en hun gezinnen en als een tiende voor de landeigenaren. Toen de eerste kaasboerderijen in de vallei opengingen, breidde het gebied van oorsprong van Emmentaler zich uit tot het hele Zwitserse plateau of Mittelland.

Zelfs vandaag wordt Emmentaler AOP op ambachtelijke wijze gemaakt in ongeveer 132 kaasmakerijen en natuurlijk altijd in overeenstemming met het originele Emmentaler-recept. En afgezien van bepaalde factoren met betrekking tot mechanisatie en verbeterde procestechnologie, zijn er in de afgelopen 100 jaar zeer weinig wijzigingen aangebracht in de feitelijke productie.

Het duurt minstens vier maanden voordat de ‘koning van alle kazen’ volledig natuurlijk rijpt in een van onze kaaskelders, veel langer dan voor de meeste andere kaasvariëteiten.Overigens is het tijdens het opslagproces dat de gaten die kenmerkend zijn voor Emmentaler AOP beginnen te verschijnen. De warmte uit de rijpingskelder veroorzaakt propionzuurfermentatie, waardoor kooldioxide ontstaat. De korst van de kaas voorkomt dat het gas naar buiten sijpelt en bouwt het geleidelijk op in verschillende delen van de kaas om de gaten te vormen waarvoor Emmentaler AOP beroemd is.
Het Emmentaler-assortiment is een van de weinige Zwitserse producten die het prestigieuze AOP-label hebben gekregen. De Franse afkorting voor Appellation d’Origine Protégée kan alleen worden gebruikt voor kwaliteitsproducten die zijn vervaardigd, verwerkt en gerijpt in de regio van herkomst.
Emmentaler is de kaas die waarschijnlijk het meest wordt geïmiteerd in de wereld. Maar alleen het Zwitserse origineel is echt gerijpt in kaaskelders gedurende 120 dagen; het bevat geen additieven; en het is een traditionele ambachtelijke kaas gemaakt van verse melk van melkkoeien die genieten van veel vrijheid en beweiding. Alle redenen die ertoe bijdragen dat onze kaas een lekkere Emmentaler AOP wordt.

Om op het eerste gezicht een echte Emmentaler AOP te herkennen, kijkt u naar de schil van de kaas (niet de verpakking) voor het zuivelmerk met het zuivelnummer van de kaasmaker die de kaas heeft geproduceerd. Hiermee kunt u elke Emmentaler AOP terugbrengen naar de plaats van herkomst en productie.

Het is eerlijk om te zeggen dat onze Emmentaler AOP gezond is, zoals deze vol zit met calcium. Calcium is immers essentieel voor het opbouwen en behouden van botmassa, gezonde tanden en spierkracht. Emmentaler AOP biedt ook de belangrijkste ingrediënten van een gezond dieet:

Vitamine A voor een goed zicht
Vitamine D om calciumwaarden te reguleren
Vitamine B2 als energiebron en om de groei te bevorderen
Vitamine B12 voor de productie van bloedcellen
Wat meer is, met ongeveer. 0,5 g zout per 100 g, Emmentaler AOP is ook erg zoutarm. Elk wiel is goed gerijpt en daarom lactosevrij. Mensen die lactose-intolerant zijn, een van de meest voorkomende spijsverteringsaandoeningen wereldwijd, zijn in staat onze kazen zeer goed te verdragen.

Lecker heeft de Emmentaler in het assortiment.