Bio Kinderdijk Biologische Vegetarische Kaas

on

Ook voor de liefhebbers van kaas, die vegetarisch zijn, hebben wij een aantal heerlijke biologische én vegetarische kazen van de kaasboerderij BioKaas uit Kinderdijk.

De kazen worden gepasteuriseerd en zijn dus in tegenstelling tot andere boerenkazen niet rauwmelks.

De informatie van de Boerderij:
Op onze weilanden worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit houdt in dat we in vergelijking met reguliere landbouw minder gras voor de voeding in de wintermaanden hebben echter dit wordt ingekocht bij biologische collega’s met grotere percelen.

Daarnaast zullen we wat extra aandacht moeten besteden aan het machinaal en handmatig verwijderen van onkruid maar daartegenover staat een smaakexplosie van onze melk en kaas.

Onze koeien blijven zo lang mogelijk buiten om hun tijd heerlijk te besteden in de vrije natuur. ‘s Avonds komen ze richting stal waar ze eerst gemolken worden. Hierna kunnen ze vrij rondlopen in de stal waarbij ze zelf hun plekje in het stro kunnen zoeken voor de nachtrust.

‘s Ochtends na het melken lopen ze direct door naar het weiland waar ze weer heerlijk kunnen grazen.

Alleen in de wintertijd, of met slecht weer blijven de dames op stal.

Er wordt alleen natuurlijke voeding gebruikt. Dit houdt in dat alleen biologisch hooi van eigen weilanden of van collega biologische boeren gevoerd wordt. Daarnaast vormt maïs een belangrijk bestanddeel.

Krachtvoer wordt in beperkte mate en uitsluitend in de biologische variant gebruikt wanneer een koe moet aansterken. Voor het laten opgroeien van pasgeboren kalfjes wordt eigen melk gebruikt zonder kunstmatige toevoegingen.

Uiteraard worden medicijnen gebruikt indien een koe ziek is, echter preventieve middelen zoals bijvoorbeeld antibiotica worden te allen tijde vermeden. Onze nieuwe aanwas is dan ook van jongsafaan vrij van niet-natuurlijke stoffen.

Een goede hygiëne en verzorging is dan ook van nog grotere waarde dan bij reguliere landbouw.

In het geval toch medicamenten nodig zijn wordt waar mogelijk voor natuurlijke varianten gekozen, zoals biologische antibiotica. De melk wordt in geval van ziekte niet verwerkt.

Voor onze kaasbereiding hebben we ervoor gekozen de melk te pasteuriseren, dit om bacteriële problemen te vermijden.

Daarnaast gebruiken we als stremsel niet de dierlijke versie maar een zogenaamde microbiëel plantaardige versie waardoor onze kazen tevens door vegetariërs genuttigd kunnen worden.

Onze kazen worden voorzien van een speciale coating welke geen afbreuk doet aan het biologische karakter van de kaas. Zo zitten er geen kleurstoffen en antibioticum in de coating zoals in gangbare kaas vaak gebruikelijk is. Schimmels hebben hierdoor meer kans waardoor hygiëne en kaasonderhoud de hoogste aandacht krijgen.

Om ervoor te zorgen dat biologisch aangeduide producten ook daadwerkelijk biologisch zijn, is er sprake van een uitgebreid controle- en certificatieproces. Dit proces wordt in Nederland uitgevoerd door Skal. Meer informatie hierover kunt u vinden door op het Skal-logo aan de rechterzijde te klikken.

Al onze processen en producten zijn Skal gecontroleerd en gecertificeerd en mogen daarom zowel het Nederlandse EKO-keurmerk als het Europese EU bio-keurmerk dragen. Meer hierover kunt u vinden door op de betreffende keurmerken rechts van deze tekst te klikken.

Daarnaast zijn er ook kwaliteitscontroles voor zuivelproducten en de bijbehorende productieprocessen. Deze controles worden in Nederland uitgevoerd door het COKZ. Ons bedrijf voldoet ook volledig aan de COKZ normen.

Ben jij benieuwd naar deze (h)eerlijke kaas? Kom dan lekker proeven!

Momenteel hebben wij jong belegen, belegen en extra belegen biokaas in het assortiment.