Langres AOP

Deze  AOP kaas is een benaming van gecontroleerde oorsprong, afkomstig van het plateau van de stad Langres.  Langres heeft een lange geschiedenis en was ooit de hoofdstad van de Keltische stam Lingones en ligt ongeveer 100 km ten Noorden van Dijon.  In de middeleeuwen was daar een belangrijke marktplaats voor kaas, de Langres is dan ook naar dit stadje vernoemd.

Oorspronkelijk werd Langres op de boerderij bereid uit warme koemelk die in kleimosselen, de “kaas” werd gegoten. Eenmaal uit de mal verwijderd  moesten de kazen drogen op de bladeren van de platanen en vervolgens verfijnen op haver stro.

De Langres is een is pittig gewassen korst kaasje die rijpt in Marc de Bourgogne, waardoor de drank in de zuivel trekt. De smaaksensatie is bijzonder en zeer aangenaam.  Het romige zuivel en de intense smaak van dit kaasje maken dat deze eigenlijk niet op een mooie kaasplank mag ontbreken.

Wijn/ bier advies: een mooie droge witte wijn, of een droge bubbel passen perfect bij dit heerlijke kaasje.

Ben je zwanger? Dan mag je de Langres eten.