Vacherin Mont D’or

on
Vacherin mont d'dor
Vacherin mont d’dor

Vacherin Mont D’or wordt zowel in Frankrijk als Zwitserland gemaakt. Bij kaaswinkel Lecker hebben wij de Zwitserse Vacherin in ons assortiment. Tijdens de wintermaanden hebben wij ook de uitsnij Vacherin Mont D’or in ons assortiment, een lekkere licht pittige uitloop kaas.

De Vacherin Mont D’or is een echte seizoens kaas en wordt van 15 augustus tot 15 maart gemaakt. Een kwaliteitskaas met het AOP/AOC keurmerk. Het is een rauwmelkse kaas die gemaakt wordt van de melk van de koeien van het Montbéliard ras. Na het toevoegen van het stremsel wordt de wrongel in vormen gedaan en na het vormen wordt de kaas over gedaan in dennenhouten hoepels om uitlopen te voorkomen. De rijpingstijd van de Vacherin Mont D’or is minimaal 3 weken en gebeurd op dennenhouten planken. Tijdens het rijpingsproces worden de kazen dagelijks met pekel gewassen en gekeerd. Wanneer het rijpen bijna is volbracht is de kaasmassa geel / beige geworden en heeft een lichte, zoetige smaak. De kaas is smeuïg en na nog langere rijping zelfs geheel vloeibaar.

Een volledig gerijpte Vacherin Mon’t D’or wordt dan ook niet meer gesneden, maar wordt met een lepeltje uit de vorm gehaald. Er zijn diverse heerlijke recepten te vinden waarbij deze prachtige kaas uit Zwitserland helemaal tot zijn recht komt.

Wijn/Bier advies: Eigenlijk ligt het een beetje aan het moment van de dag en op welke wijze je de Vacherin nuttigt. Een mooie witte of rode wijn uit de Savoie, Zwitserland of een lekker bubbeltje uit Italië. Een mooie port gaat ook prima samen met deze delicatesse!