Manchego D.O.P.

on

Manchego D.O.P.

Dit is meest bekende en meest geproduceerde kaas in Spanje. Hij wordt gemaakt van schapenmelk en komt uit de provincie La Mancha. Het Manchega schaap komt het meeste voor in Spanje, er zijn meer schapen dan koeien.Manchego DOP

Manchego komt in verschillende leeftijden, in onze winkel hebben wij dan ook een divers aanbod van Manchego, van 3 maanden tot 12 maanden

Sinds 1984 heeft Manchego de AOP bescherming. De kleine kaasmakers verwerken nog rauwe melk, de grotere gebruiken gepasteuriseerde melk.

De Manchego heeft de vorm van een grote trommel/mand met in de korst een ingeperst patroon. De naam Manchego en de productieweek staan in de korst. Tijdens het rijpen groeien er groenzwarte schimmels op de korst. Het zuivel heeft een ivoorgele kleur en is stevig met kleine gaatjes. Manchego heeft op alle leeftijden een zoete, milde nootachtige smaak.

Alhoewel Manchego een rauwmelkse kaas is, mag je deze, als je zwanger bent, eten. Omdat dit een harde kaas is en vanwege de zuurgraad van deze kaas overleeft de  listeriabacterie het niet en kan dus niet groeien.

Manchego even dippen in olijfolie met een stukje brood is een ware delicatesse! Traditioneel wordt Queso Manchego na de hoofdmaaltijd geserveerd met kweeperengelei met verse vijgen en honing.

Wijn/bier advies: Als tapa onder het genot van een rode of witte wijn is het een kaas die niet mag ontbreken bij een Spaanse of Zuid Amerikaanse rode of witte wijn of een lekker Mexicaans of Spaans biertje.