Sint Bernardus Abdij kaas

on

Of je nou een mooie dessertplank wilt maken of een lekker (Belgisch) biertje wilt veraangenamen, de Belgische Abdij kaas Sint Bernardus is een aangename kaas en is bekroond met Zilver op het internationale kaasconcours.

St. Bernardus paterskaas is een halfharde kaas met een romige, zachte smaak. De kaas met de bruine korst past uitstekend bij een boterham, uit het vuistje of bij een glas fris St. Bernardusbier.

De productie van St. Bernardus paterskaas begon al meer dan een eeuw geleden in de “refuge Notre Dame de St. Bernard” in Watou. In 1930 verhuisde de kaasmakerij naar de Trappistenweg, waar tot op heden het befaamde St. Bernardus bier gebrouwen wordt.

Een antiklerikale politiek in het begin van vorige eeuw deed de abdijgemeenschap van de Catsberg, in Godewaersvelde in Noord-Frankrijk, uitwijken naar het enkele kilometers verder doch in België gelegen Watou.

Een boerderij werd er ingericht als de “Refuge de Notre Dame de St. Bernard” met als hoofdactiviteit het maken van een paterskaas. Met de opbrengst van de verkoop van deze kazen werden de activiteiten van de abdij gefinancierd.

In de periode na 1930 verbeterde de houding tegenover de clericus in Frankrijk en in 1934 besliste men om de Belgische dependance af te stoten en alle activiteiten terug te brengen naar Frankrijk.

De heer Evarist Deconinck nam de kaasmakerij van de paters over en bouwde de kaasmakerij verder uit. De belangrijkste kaas werd verkocht onder de merknaam St.Bernard Watou.

NB: De kaasmakerij werd in 1959 verkocht en de productie is nu in handen van Belgomilk in Moorslede

Brouwerij – Trappisten van Westvleteren

Kort na de tweede wereldoorlog gingen de paters van de trappistenabdij van Westvleteren op zoek naar iemand om hun bieren te commercialiseren omdat men dit zelf niet meer wilde doen. Men sloot een licentieovereenkomst af met de kaasmakerij en de brouwerij St.Bernard werd gesticht.(bron sint bernardus brouwerij en milcobel)

Als je zwanger bent dan mag je deze kaas eten.