Reblochon de Savoie

on

Reblochon AOC is een halfzachte, met zwoerd gerijpte bergkaas die zijn oorsprong vond in het hart van het Massif des Aravis, in de regio Thônes in de Haute-Savoie in Frankrijk. De kaas werd afgekondigd als een A.O.C. kaas in 1958 en daarom is onderworpen aan strikte regels en voorschriften.

Het is een licht geperste, ongekookte kaas, gemaakt van volle ongepasteuriseerde melk. Dertiende-eeuwse fabels vertellen over herders van de Savoie die een onvolledig melken van de koeien uitvoerden om hun ‘belastbare’ melkproductie te verminderen. Nadat de huur aan de landeigenaren was betaald, gingen ze terug naar ‘remilk’ (reblocher) de koeien. Het tweede melken van koeien leverde een melkrijk vet op en werd gebruikt om Reblochon te maken.

Reblochon heeft een fijne fluweelachtige schil, variërend van geel tot oranje van kleur. De pastastructuur met nauwe textuur is zeer glad, soepel en ivoor van kleur. Kaasschijven van boerderij worden gerijpt gedurende ten minste twee weken, gedurende welke de kaas een eetbare lichtbeige korst en boterachtig deeg ontwikkelt. Reblochon heeft een lichte geur van de kelder en een milde fruitige smaak met een intense nootachtige afdronk. De delicate en subtiele smaken passen goed bij een glas wijn uit Savoie. De kaas is uitstekend op de kaasplank of kan op gebakken aardappelen worden gesmolten. Reblochon is ook een klassiek ingrediënt in een van de meest geliefde gerechten van de Alpen, de Tartiflette