Port Ramos Pinto

on

Toen wij in 2016 de winkel openden, hadden wij het genoegen om kennis te maken met Marinda, van portproeven.nl .  Via Marinda kwamen wij tot de aangename verrassing die Port heet.  Aangezien Marinda heel veel verstand van Port heeft, heeft ze een mooie uitleg gemaakt hoe de Port wordt gemaakt en met welke kaas de Port de combineren is. Wij hebben de witte, rode en tawny port in ons assortiment.

Waar komt Port vandaan? De druiven waar Port van gemaakt wordt groeien in de Douro vallei in Noord-Portugal. Port is een beschermde merknaam, net als Champagne en mag dus alleen in de Douro vallei gemaakt worden en wordt over het algemeen in Porto (Vila Nova de Gaia) opgeslagen.

Druiven die gebruikt worden voor rode port (zowel voor Ruby als Tawny) zijn: Touriga Franca/Franseca, Tinta Roriz (in Spanje bekend als Temperanillo), Tinta Barroca, Touriga National, Tinta Cao en vele anderen. Vaak staan deze druiven door elkaar heen aangeplant en worden ze tegelijk gevinifiëerd.

Druiven die gebruikt worden voor witte port: Codega,  Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho en anderen. Deze druiven hebben van nature meer suikers en worden daarom voor witte port gebruikt.

Hoe wordt port gemaakt? Na het persen van de druiven (machinaal of met de voeten in grote gistkuipen (Lagares)) begint de alcoholische gisting, net als bij wijn. Tijdens de alcoholische gisting zetten gistcellen in de most de druivensuikers om in alcohol. Bij port wordt dit na een aantal dagen (2-10 dagen) onderbroken door er wijnalcohol (77-95%) aan toe te voegen. Door de wijnalcohol sterven de gistcellen en stopt de alcoholische gisting. Doordat niet alle suikers uit de druiven omgezet is in alcohol, smaakt port zoet. Door het toevoegen van de wijnalcohol komt het alcoholpercentage tussen 18 en 20 procent uit. Omdat port van druiven gemaakt wordt is het dus officieel een wijn.

Daarna moet de port rijpen. Ruby port wordt opgeslagen in grote vaten van 10.000 of meer liter. Doordat maar een klein gedeelte van de port contact heeft met de wand van hout (soms ook beton of ander materiaal), die een klein beetje zuurstof doorlaat, blijft de Ruby robijnrood van kleur en behoud zijn fruitige karakter.

Er zijn verschillende soorten Ruby port; gewone Ruby (2-3 jaar gerijpt), Ruby Reserva (4-5 jaar gerijpt – de Ramos Pinto Collector Reserva is een blend van gemiddeld 5 jaar oud), late bottled vintage (4 jaar op vat en een aantal jaar op fles) en vintage port (2 jaar op vat en vrijwel oneindig op fles). Zowel Late Bottled Vintage (LBV) als vintage port zijn wijnen van 1 oogstjaar en vaak van 1 wijngaard, de overige wijnen zijn altijd blenden van meerdere jaren en meerdere wijngaarden.

Tawny port wordt opgeslagen in vaten van 550 liter (de zogenoemde pipes). Daardoor heeft een groter gedeelte van de port contact met het hout en kan onder invloed van een klein beetje zuurstof langzaam oxideren. Daardoor verdwijnt met de jaren de robijnrode kleur en komen er steeds meer bruin/oranje tinten tevoorschijn. Hoe langer de tawny op vat heeft gelegen, hoe lichter de kleur.

Er zijn verschillende soorten Tawny port. De gewone tawny (3-5 jaar gerijpt), de tawny Reserva (6-7 jaar gerijpt – de Ramos Pinto Adriano Reserva heeft 7 jaar gerijpt), de aged tawny (10, 20, 30 of 40 jaar oude port) en de Colheita (1 oogstjaar, min. 7 jaar op vat en verder op fles). Behalve de Colheita zijn alle tawny ’s altijd blends van meerdere jaren, met een gemiddelde leeftijd van wat op de fles staat.

Witte port kan zowel in grote RVS vaten of op hout rijpen. De Ramos Pinto White Reserve heeft 7 jaar op houten vaten gerijpt. Witte port is er van relatief droog (Chip dry) tot zeer zoet (Lagrima). Ramos Pinto heeft ook een Lagrima in het assortiment.

Er bestaat ook Rosé port. Deze port wordt van de traditionele blauwe portdruiven (zie boven) gemaakt door het witte druivensap een aantal uur bij de blauwe druivenschillen te laten staan. Daardoor krijgt de port zijn licht rode kleur. Daarna worden de schillen verwijderd, het sap ondergaat dan de alcoholische gisting en na een aantal dagen wordt de wijnalcohol toegevoegd. Daarna gaat de port op RVS tanks om te rijpen. In 2008 heeft Croft als eerste de rosé (pink) port ontwikkeld, deze is in 2009 door het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto) goedgekeurd en officieel tot port benoemd. Daarna hebben veel porthuizen (behalve Ramos Pinto) ook een rosé port uitgebracht, maar geen daarvan kan mijn inziens tippen aan de Croft Pinkport.

Hoe lang kan port bewaard worden?Als de dichte flessen plat neergelegd worden in een koele donkere omgeving kan dit variëren van enkele jaren (eenvoudige port) tot 50-100 jaar (vintage port).