Oorsprong Kaasfondue

on

Kaasfondue vind zijn oorsprong in de 18e eeuw en is eigenlijk uit een noodzaak ontstaan doordart de kaas die in de zomer werd gemaakt in de winter oud en onverteerbaar was geworden. Door de kaas te smelten en te verdunnen ontstond er een soort kaassoep en dat werd dan gegeten met wat er op dat moment was, zoals bijvoorbeeld aardappelen.

Het woord fondue is afkomstig van het Franse fondre, en dat betekent smelten.

In de 20e eeuw werd in Zwitserland het verwarmen van de kazen opnieuw ontdekt. In de verschillende delen van Zwitserland worden verschillende Zwitserse kazen voor de kaasfondue gebruikt. In het Franstalige gedeelte maakt men meestal kaasfondue van Gruyere of kaasfondue van Vacherin Fribourg. In het Duitstalige gedeelte maakt men meestal kaasfondue van Emmentaler gemengd met witte wijn. Vaak wordt er ook knoflook, peper, nootmuskaat, kirsch en maizena aan een kaasfondue toegevoegd.

In Belgie gebruikt men vaak bier in plaats van wijn voor de kaasfondue.

En in Nederland vinden we alle varianten lekker en hebben natuurlijk prachtige Boerenkazen om heerlijke kaasfondue mee te maken. Wat dacht je van de Tynjetaler en de Petit Doruvael, samen met een beetje extra belegen Boerenkaas een heerlijke maaltijd.