L’Etivaz AOP

L’Etivaz AOP is een harde kaas uit de alpenweiden van Vaud. Hij wordt van mei tot oktober gemaakt in iets meer dan honderd alpenkaasmakerijen, waar de rauwe melk volgens een traditioneel recept boven een open vuur met de hand tot kaas wordt gemaakt. De rauwe melk wordt direct ter plekke verwerkt en zit boordevol aroma’s van de fijne alpenkruiden.

Etivaz AOP heeft een uitgesproken kruidig-fruitige smaak met een licht nootachtige toets, die afhankelijk van het voer van de koeien licht varieert van alm tot alm. Zijn deeg is ivoorkleurig tot lichtgeel, de wielen wegen tussen 15 en 35 kilogram. De Etivaz AOP wordt tussen 5 en 13 maanden gerijpt en is zeer goed bewaarbaar. Hij wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd

Qua smaak lijkt de L’Etivaz op Gruyère,  pittiger, maar net als de Gruyere al meer dan 100 jaar gemaakt en geliefd.  Het heeft een AOP keurmerk en is op vele manieren toepasbaar. Een heerlijke kaas om te ontdekken!