Gruyere Suisse Classic A.O.P.

on

Geboren in Zwitserland in 1115,

Zwitserse Gruyere.Buitenlands,Zwitserland,Gruyere,stukje

Een vrij jonge kaas (6 tot 9 maanden), Gruyère AOP trekt de aandacht met zijn zachte en verfijnde smaak, die de smaakpapillen zal verrassen op zoek naar zoete geneugten. Ontdek waarom de smaak van Gruyère AOP zo onnavolgbaar is.

De geschiedenis

De productie van kaas in de regio kan worden teruggevoerd tot 1115. Het blijft tegenwoordig volgens een beproefd recept in de dorpskaasmakerijen van zijn geboorteland – het district La Gruyère in het kanton Fribourg (Zwitserland) – maar ook in de kantons Vaud, Neuchâtel en Jura, evenals in een paar gemeenten van Bern.

Een voorouderlijke traditie
De regio Gruyère staat al sinds de 12e eeuw bekend om zijn kaasproductie. Middeleeuwse kronieken vermelden ook de expertise van de inwoners, die de melkproductie van hun kudden in volvette kaas veranderden. Dit product werd zelfs verkocht in Frankrijk en Italië.

Officiële erkenning van de naam en van het land
De 17e eeuw markeerde een belangrijke fase in de geschiedenis van Gruyère AOP omdat het niet alleen samenviel met de officiële erkenning van zijn naam, maar ook met een echte explosie van export. Gedurende deze tijd kwamen de eerste maatregelen ter bescherming van de oorsprong door middel van markering in het spel. Het woord dat zijn oorsprong aangeeft, komt in het woordenboek van de Académie Française (1762).

Het is vooral het 100% traditionele ambacht en expertise, doorgegeven van generatie op generatie, dat Gruyère AOP zijn onnavolgbare smaak en onberispelijke kwaliteit geeft. De procedure voor de productie van Gruyère AOP is strikt gespecificeerd. Melkproducenten, kaasmakers en affineurs respecteren elk van zijn stappen naar de letter. Deze expertise is sinds 2001 gegarandeerd door middel van specificaties goedgekeurd door het Federaal Bureau voor Landbouw.

Na drie maanden verlaten de wielen de kaasmakerij om te worden opgeslagen in de caves d’affinage (rijpende kelders) voor een langzaam rijpingsproces in een 90% vochtige omgeving en een temperatuur van 15 ° (59 ° F). Gedurende deze tijd worden de wielen omgedraaid en met zout water geborsteld. De kelders geven een typische ammoniaklucht af, een gevolg van de rijping van de wielen. De affinage duurt in totaal tussen 5 en 18 maanden. Afhankelijk van het rijpingstype van de kaas.

Geografische expansie

bergenEen hoog emigratieniveau dat Fribourg trof in de 18e en 19e eeuw. Het breidde de geografische productiezone van de Gruyère uit naar de kantons Vaud, Neuchâtel en Jura, evenals naar het naburige Frankrijk. Maar zonder handelsbescherming en met zijn kwaliteit als enige verdedigingsmiddel, werd Gruyère vaak nagebootst. Al in het midden van de 19e eeuw begon een campagne om de handel te structureren, evenals een strijd om een erkende oorsprongsbenaming.

AOC – Gecontroleerde oorsprongsbenaming en AOP – Beschermde oorsprongsbenaming
Discussies in Madrid (1891), Parijs (1926) en Rome (1930) resulteerden in de ondertekening van een eerste overeenkomst om de denominaties van goederen en hun oorsprong te beschermen. Het was echter pas in 2001 dat Gruyère-kaas op nationaal niveau Controlled Origination of Origin (AOC) kreeg. In 2011 ontving het de beschermde oorsprongsbenaming (AOP) voor heel Europa.

Een traditionele kaas
AOP, een label dat synoniem staat voor karakter …
De subtiele en karakteristieke smaak van Gruyère AOP wordt toegeschreven aan hoogwaardige rauwe melk, die afkomstig is van koeien die in de zomer op gras worden gevoerd en in de winter hooi, en aan de expertise van melkveehouders, meesterkaasmakers en affineurs (maturers).
Le Gruyère AOP – een productie die trouw is aan traditie
Sinds eeuwen hetzelfde recept! Het productieproces is gehandhaafd sinds de oorsprong van Gruyère. Het wordt strikt gerespecteerd door de kaasmakers, die de AOP-specificaties volgen.
Deze productiemodus geeft Gruyère AOP zijn beroemde kenmerkende smaak. Het is dus geen verrassing dat dit echte geschenk van de natuur populair is onder kenners over de hele wereld.
Het is dankzij de melkproducenten, de meesterkaasmakers en de affineurs dat de Gruyère AOP deze onderscheidende smaak heeft.

Markering: een bescherming voor de consument
Elk stuk wordt systematisch geïdentificeerd, zowel door het nummer van het kaaswiel als door de kaasmakerij. De productiedatum en -maand verschijnen ook op het wiel. Deze markeringen zijn gemaakt met caseïne, het belangrijkste eiwit in kaas. Nogmaals, zonder toevoegingen of kunstmatige smaken.

Het Gruyère AOP-label en het nummer van de productielocatie verschijnen op de hiel van elk wiel van Gruyère AOP: een geschikte manier om frauduleuze productie te voorkomen en de authenticiteit ervan te garanderen.

Deze techniek gebruikt gemerkte staalplaten om het kaaswiel in reliëf te maken. Deze markering geeft het dus zijn identiteit en traceerbaarheid.

Gruyère op je eettafel
Gruyère AOP heeft een vooraanstaande plaats op alle kaasschotels en kan worden gebruikt om koude en warme hartige gerechten te bereiden. Bovendien kan een echte fondue niet worden gemaakt zonder echte Gruyère AOP.

(bron: Gruyere com)

Bij Gruyere waneer je hem als dessert kaas gebruikt past een mooie port of een zoete dessertwijn. Bij een kaasfondue of op een borrelplank passen een mooie droge witte wijn of een soepel rode wijn.