Epoisses Berthaut AOP

on

epoisses, berthaut, heel, uitsnij,De Epoisses Berthaut AOP is een bijzondere en unieke roodkorst kwark kaas gerijpt in Marc de Bourgogne. Wanneer de Epoisses lekker rijp is, “loopt hij weg”, is pikant van smaak en door de fluweelzachte structuur een delicate kaas.  Epoisses komt uit het gelijknamige dorp in de Cote d’Or.

Toen Robert en Simone Berthaut hun boerderij Epoisses-kaas rijpen, droomden ze nooit dat dit de start zou zijn van de spectaculaire vernieuwing van deze oude kaas die bijna was verdwenen. Epoisses, een streekproduct uit de Bourgogne, werd in 1956 “herrezen” en kreeg in 1991 een “AOC” beschermde oorsprongsbenaming, waarmee de consument een kwaliteitsproduct met gegarandeerde herkomst en traditie werd verzekerd.

Een oorsprong die teruggaat tot de 16e eeuw.
Volgens de legende was het in het huis van de monniken, in het dorp Epoisses, in de Bourgogne in de 16e eeuw, dat de geschiedenis van de Epoisses-kaas begon. Deze monniken wisten uitzonderlijke land te herkennen en een kwaliteitskaas te maken. Toen ze vertrokken, ongeveer 200 jaar later, verlieten ze het recept voor het maken van deze kaas, die natuurlijk de naam van het dorp draagt.

De boeren in de regio herstarten hun productie voor eigen rekening. Ze verfijnden technieken en werkwijzen en ontwikkelden geleidelijk hun oorspronkelijke knowhow. Toezending van moeder op dochter, waarbij de traditie in leven werd gehouden, betekende dat de kwaliteit en de typische aard van wat ze produceerden voortdurend werd verbeterd en er ook toe leidde dat Epoisses-kaas buiten de lokale limieten werd herkend. Aldus werd zijn stamboom gevestigd.

In 1956, de familie Berthaut herstart de productie van Epoisses-kaas in Bourgondië. Een uniek product,
een doorlopend erfgoed.

Met Jean, de zoon van Robert en Simone Berthaut en zijn huidige manager, blijft de kaasmakerij Berthaut nog steeds trouw aan zijn culturele basis en zijn lokale regio, waarbij hij geleidelijk aan innovatieve technologieën ontwikkelt ten dienste van het recept en de traditionele technieken die hij en zijn familie gebruiken heb geduldig herbouwd.

Gepassioneerd door het erfgoed van de Epoisses en op zoek naar, in elke productiestadium, de oorspronkelijke rijping van de opslagruimtes, rijpende kelders en drogers van de landelijke gebouwen van de streek Epoisses in de 19e en aan het begin van de 20e eeuw, merkte Jean Berthaut op, dat de drogers voor deze kaas het bijzondere kenmerk hadden dat ze naar het noordoosten gericht waren, met het effect dat de kazen door de werking van de vochtige lucht langzamer en op een meer progressieve manier gedroogde dan in drogers die droge lucht gebruikten …

geschiedenis, drogen, epoissesJean Berthaut rustte niet voordat hij een “identiek” systeem had ontworpen en ontwikkeld dat geschikt was voor het productievolume van zijn zuivelfabriek. Vandaag is Berthaut Epoisses een van die zeldzame kazen waar de oorspronkelijke productieprincipes nauwelijks zijn veranderd …

 

 

 

In 1988 lukte het Jean Berthaut om traditionele productiemethoden te combineren met moderne productietechnologieën om een ​​binnenlandse en traditionele onderneming om te vormen tot een efficiënt industrieel bedrijf, vandaag de Franse leider met een aanwezigheid op de grootste internationale markten, van de Verenigde Staten tot Azië, van Europa tot Australië …
Het is een Epoisses-kaas die strikt identiek is aan die van Franse enthousiastelingen, die wordt aangeboden aan onze buitenlandse klanten. Oorspronkelijk bedoeld voor het Franse gehemelte, wordt het nu geëxporteerd tot in Shanghai!
Berthaut Epoisses wordt gedistribueerd in meer dan 15 landen * en vestigt zich in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Australië. Tegen 2010 zijn het de Koreaanse, Chinese en Nieuw-Zeelandse markten die het genoegen zullen hebben om een ​​Berthaut Epoisses te proeven.
Excellentie, dat is de uitdaging waarmee het personeel van de melkveehouder dagelijks wordt geconfronteerd. Ze moeten voldoen aan de verwachtingen van liefhebbers van Epoisses, of het nu professionals, specialisten of restauranthouders, Frans en buitenlands, of consumenten uit welk land dan ook zijn …Technologie volledig georiënteerd op respect voor traditie.epoisses, drogen, heden

De technologie die wordt gebruikt voor de productie van Epoisses-kaas, de enige AOC-melkkaas met een gewassen korst in Frankrijk, volgt een zeer specifiek proces: stremming, langzame coagulatie, gieten, uitlekken, uitharden en drogen … dan rijpen gedurende vijf tot acht weken met regelmatig handmatig wassen met water waaraan Marc de Bourgogne geleidelijk wordt toegevoegd ..

epoisses, koeMet melk en onze regio van oorsprong, hebben we passie in het produceren van een kaas die bekend staat om zijn unieke smaak, winnaar van een gouden medaille van de Agricultural Show in het geval van de Epoisses 250g en de Epoisses Perrière 850g. (bron Epoisses Berthaut)

epoisses,berthaut, aop,logo,Erkend keurmerk:  Erkende Appellation d’Origine Contrôlée sinds 1991, de Epoisses wordt vandaag bestuurd door Decreet nr. 2010-1092 van 15 september 2010, dat de specificaties van de benaming goedkeurt.

De Epoisses wordt verder erkend in Europa door de communautaire verordening nr. 1107/96 van 12 juni 1996, zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 828/2003 van de Commissie van 14 mei 2003, als een benaming d ‘ Beschermde oorsprong en Verordening (EG) nr. 942/2008 van de Commissie van 25 september 2008.

De specificaties van de AOP Epoisses specificeren de belangrijkste kernpunten en streefwaarden die de omstandigheden van de melkproductie (16 hoofdpunten) en de productie definiëren (14 hoofdpunten).

Naast de zelfcontroles door de melkproducenten en de fabrikanten in de verschillende stadia van de melkproductie en kaasverwerking,  wordt de interne controle georganiseerd door de ODG en uitgevoerd door geautoriseerde technici, het Syndicat de Défense de l’Epoisses heeft de CERTIPAQ-certificatie-instelling gecontracteerd om zogeheten externe controles uit te voeren.

CERTIPAQ voert onafhankelijke inspecties uit in verwerkingsfabrieken en op melkveebedrijven en met de ODG, volgens een officieel controleplan gevalideerd door het INAO (Nationaal Instituut voor oorsprongsbenamingen en kwaliteit).

Hij houdt ook toezicht op de controle van de producten: experts worden dus regelmatig uitgenodigd voor de proeverijen van controle die minstens vier keer per jaar worden uitgevoerd: anonieme monsters, evaluatierooster op het uiterlijk van de kaas, op het deeg en op de smaak.

Deze officiële controles, uitgevoerd volgens een hoge algemene frequentie, zijn de garantie voor consumenten om Epoisses te vinden op de markt die voortkomt uit gecontroleerde productie, in overeenstemming met de specificaties van de AOP.

epoisses

Wijn/Bier advies: Zoete witte wijn, port, een rode Bourgogne of een speciaal bier met een fruitige ondertoon.

Ben je zwanger? Dan mag je deze kaas eten.