Banon AOP

on

Banon AOP is een juweeltje uit Frankrijk, gemaakt van rauwmelkse geitenkaas, gerijpt in kastanje bladeren en ingepakt met natuurlijk touw, een lust voor het oog.
Eenmaal open en goed gerijpt is dit een delicaat pikant kaasje waarin je de authentieke, pure smaak proeft. Hieronder lees je precies waarom dit kaasje zo ontzettend bijzonder en lekker is!
De geschiedenis van Banon AOP begon lang geleden, de legende gaat namelijk dat de Romijnse Keizer Antonin le Pieux (86-161) er zoveel van heeft gegeten dat het hem fataal werd… Er zijn diverse schriften gevonden die de authenticiteit aangeven van de aanwezigheid van geitenkaas in de regio sinds de middeleeuwen. En al in 1270 werd er gesproken over de kaas uit Banon.

In 1849 schrijft de abbé FERRAUD, een beroemde monograaf van de Lage Alpen onder het woord Banon “er zijn in Banon verschillende populaire handelsbeurzen. De kaas die daar wordt verkocht, wordt echt gewaardeerd.

Om de Banon te begrijpen moeten we teruggaan naar de levensomstandigheden van de boeren in het Lure-gebied aan het einde van de 18e eeuw. De grond was erg slecht en het doel was vooral om de beste voordelen van de schamele natuurlijke hulpbronnen van het gebied te benutten. Naast wat ander vee fokte elke familie een binnenlandse kudde met ooien en geiten. Deze dieren complimenteerden elkaar in het veld omdat ze het beste gebruik maakten van de omringende heide en ondergroei, maar ook vanuit een economisch oogpunt.

Terwijl de schapen werden gebruikt voor vlees, werd de geit die in die tijd de koe van de arme man was, gebruikt om melk te produceren. De melk werd gebruikt om het gezin te voeden, maar werd ook kaas, de enige manier om de voedzame waarde ervan zo lang mogelijk te behouden.

De overtollige goederen werden naar lokale verzonden om te worden verkocht. En daar was Banon, het administratieve centrum van het Kanton en het geografische centrum van de districten Lure en Albion, een kruispunt van hoofdwegen, de belangrijkste plaats voor deze handelsbeurzen en kaasmarkten, vandaar de de naam van de appellation.

Na de oorlog was er een geleidelijke technische vooruitgang in de manier van het maken van kaas, werden de kuddes van de geit gespecialiseerd, werd het niet meer in het huishouden gemaakt: kaas werd voor het eerst geproduceerd om het gezin te voeden en soms om te worden verkocht, nu is het in de eerste plaats gemaakt om verkocht te worden (het overschot dat de familie voedt).

Onder mediterrane klimatologische invloeden, is het een district van middelgrote en droge bergen met heuvels en plateaus. De grond is niet vruchtbaar en is overwegend kalkachtig en erg droog. De vegetatie bestaat voornamelijk uit struikgewas waar geiten dol op zijn.

De natuurlijke omstandigheden in deze regio (klimaat – bodem – vegetatie) zijn ideaal voor de ontwikkeling van een pastorale activiteit op basis van vrijgevigheid door kuddes van kleine geiten.

De appellation zone bestaat uit: 31 kantons, 179 gemeenten verdeeld tussen de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Vaucluse, Drôme. Dit gebied komt overeen met een homogene zone vanwege de klimatologische en menselijke kenmerken.

De melkproductie, het maken van kaas en de rijping worden alleen in het appelationgebied gemaakt met respect voor de tradities.

De appellation voorwaarde en condities; Het lokale ras van geitenkuddes (Provençaalse geiten, hoeven, alpen) moet zorgen voor een gemiddelde productie van maximaal 850 kg melk per geit. Het dieet van de geiten bestaat uit grasland in weilanden en / of op paden, van droog fruit dat hoofdzakelijk afkomstig is uit het geografische gebied van de appellation.
De geiten grazen in grasland, minimaal 210 dagen per jaar en gedurende ten minste 4 maanden. Ze moeten het grootste deel van hun voedsel in de wei vinden. Het voederoppervlak is minimaal gelijk aan 1 weide ha voor 8 geiten en 1 pad ha voor 2 geiten.

Elke vorm van fokken buiten dit gebied is verboden, het is hetzelfde voor kazen die op een natte manier worden gehouden en de kruisbloemigen.

Het toevoegen van aanvullingen is noodzakelijk, maar het is dagelijks en jaarlijks beperkt. Het is alleen samengesteld uit droge kwaliteit voedergewassen (groenten …) die voor meer dan 70% worden uitgegeven uit de geografische zone van appelation en granen (maïs, gerst, maïs …).

Dit agro-pastorale kweeksysteem is een landbouwgebruik dat zijn specificiteit aan het product geeft, maar de boeren moeten een perfecte kennis hebben van hun natuurlijke omgeving om de diversiteit van de lokale natuurlijke hulpbronnen na de seizoenen te combineren.

Wijn/Bier advies: afhankelijk van het moment dat je deze Banon gaat nuttigen adviseren wij een soepele rode of witte wijn en een normale pils. Gebruik je de Banon bij het dessert, kies dan voor een zoete dessertwijn of een mooie port.

Ben je zwanger? Dan mag je deze kaas helaas niet eten.